2006年 05月 31日 ( 1 )

ねぎカッター

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ねぎカッター

京都で一人暮らしを初めた頃。
実家で料理などしたことなどなかった私はみそ汁の作り方すら知らず
毎日のおかずは料理本だけが頼り。
材料をメモしてスーパーに行き、豚肉、ねぎ、梅干しなどしっかり揃えて料理開始。
が、そこで目にはいったのが「ねぎを千切りに」の文字と白髪ねぎの写真。
???
買ってきた青ねぎを見て考え込んでしまいました。

大阪育ちの私は「ねぎ」といえば青ねぎのことだと思っていたのですが、
その料理本は東京の人が書いたものだったので「ねぎ」=「白ねぎ(東京ねぎ)」だったんですね。

これはその白ねぎを簡単に白髪ねぎにする道具です。
普通ならネギを5センチ程にきって、開いて、包丁で千切りにしていくところですが、
これだと根を切り落としたあとのねぎを端からひっかいて、細く切れたところを切り落とすだけで白髪ねぎができます。
このねぎカッターのおかげで気軽に白髪ねぎをつくるようになりました。

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Spring onion cutter

When I began to live in Kyoto alone,I needed to study cooking by reading recipe books because I haven't cooked at my parents' house.
After I made a note of ingredients, I went to grocery shops and got pork, spring onion, pickeled ume, and so on.
When I started on cooking, I found the word"'julienne"and picture of white piece of spring onion on the page.
My spring onion wasn't white and I was at a loss how to julienne it.
I grew up in Osaka(Kansai area) and in the area "spring onion" means green spring onion.
However, the author of the recipe book was a person from Kanto area where "spring onion" means "white spring onion(Tokyo long white, Tokyo
spring onion)"

In general, we use knife to julienne spring onion.
Cut the stalks of the white spring onions and open the piece, and then cut it into thin peaces with a knife.
This cutter is useful to julienne Tokyo spring onions.
After removing the root, scratch the surface of the stalk of spring onion with this cutter.
Separate the parts and you can obtain julienne spring onion.
It's so easy.

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Tokyo spring onion/green spring onion
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by secdimtem | 2006-05-31 01:13 | キッチンツール-Utensils-